Comb. Graaff-Gernaat Welkom op de website van comb. Graaff-Gernaat uit lelystad, waar u onze schitterende kolonie kan bewonderen. Lelystad

Verzorging

spelsysteem

Wij vliegen met 40 vliegkoppels op dubbel weduwschap, de duiven worden meestal rond de 3e week van
februari gekoppeld. De kweker zijn eind december gekoppeld zodat we de 2e ronde van de kwekers
kunnen overleggen bij de vliegduiven.

De eieren van de kwekers worden ondergelegt bij de jaarlingen, bij de vliegduiven komen alleen de eieren
uit van de bewezen vliegkoppels deze worden zo verdeeld onder de oude vliegkoppels zodat
ieder koppel maar 1 jong hoeft groot te brengen.

De duiven worden gescheiden als de jongen 17 a 18 dagen oud zijn. De duivinnen gaan met de jonkies mee naar de jonge duiven afdeling waar ze na een week weer weg worden gehaald en op het duivinnen hok worden geplaatst. De duivinnen krijgen bij mij geen kans om onderling te paren, want ’s morgens een half uur naar het voeren worden ze opgesloten in de loketkasten en dan ’s avonds een kwartier voor het loslaten gaan de deuren weer open zodat ze eerst kunnen eten en drinken voordat de training begint.
Dit is altijd snoepzaad gemengd met hennep, ik denk zelf dat de duiven dan beter trainen ipv van
een lege maag dit zelfde gebeurd ook bij de doffers

Na het eten en drinken worden de duivinnen na een half uur weer opgesloten achter de deuren. De oude doffers vliegen ’s morgens en ’s avonds en de jaarling doffers alleen in de avond. Op vrijdagavond worden alle duiven ingekorfd voor de wedvlucht, komen ze dan zaterdag thuis mogen ze twee uur bij mekaar blijven. Tijdens de vitesse en midfond vluchten maakt het niet uit of de doffer of duivin er nog niet is daar zit meestal toch niet veel tijd tussen. Als de overnacht vluchten gaan beginnen rij ik meestal het weekend ervoor naar Hank om ze daar los te laten en als ze thuis komen mogen ze de hele dag rotzooien in de broekbakken. Ik toon dus niet op de dag van inkorving zodat de duiven rustig de mand in gaan.

Voersysteem

Als de vluchten beginnen schakel ik over op de all in one mengeling van Koopman(Beyers) aangevuld met zuiveringsmengeling, als eenmaal de overnacht vluchten beginnen gaat de laatste dagen de zuivering vervangen worden door de energy plus  van Versele-lage, op vrijdagmiddag krijgen ze alleen snoepzaad met hennep. Het is voor ons alleen maar belangrijk dat de duiven goed thuis komen en dat de jaarlingen veel ervaring op doen. Afgelopen jaar heb ik de jaarlingen niet gespeeld op de overnacht omdat er altijd veel verliezen mee waren, ik heb ze ingespeeld op de dagfond en ze gaan het jaar erop allemaal mee op de 2e overnachtvlucht. Ben zeer benieuwd hoe dit uitpakt als dit goed bevalt komen er bij mij geen jaarlingen meer op de overnacht vluchten.

Comb-De-Graaf-Granaat-overwinnaars-Periqueux-03062018-768x576

 

Als we eenmaal met de overnacht vluchten beginnen blijf ik het zelfde voeren maar dan aangevuld met pinda,s, snoepzaad en hennep, en ook omega olie over het voer aangemengd met dierlijke eiwitten. Tevens krijgen de duiven iedere dag de Koopman bak. Het voer en bijproducten neem ik af bij Henk van ’t Goor uit het ’t Harde waar je als vriend dag en nacht terecht kan.

 

Medisch

De duiven krijgen na de rui een paratyfus kuur en om de 2 jaar wordt er geënt tegen paratyfus. Voor dat de duiven gekoppeld worden, ga ik met enkele duiven naar de dierenarts Nanne de Wolff uit Wezep voor een algeheel onderzoek. Als de duiven eenmaal op eieren zitten krijgen ze een geelkuur van 6 dagen, de duiven krijgen dan ook de verplichte paramixo enting. Als eenmaal de jongen afgespeend zijn krijgen de oude duiven ook nog een wormen pil van Belgica de Weerd.

duivenren

 

Tijdens het vliegseizoen ga ik om de 4 weken naar Nanne de Wolff toe voor een periodieke controle, de adviezen die ik dan krijg worden dan meestal opgevolgd. Als de duiven thuiskomen van een wedvlucht krijgen de duiven Belgasol in het water, zaterdagavond wordt het water weggehaald en daarna op zondagochtend vers water met BS erin. Verder volg ik het systeem Belgica de Weerd.

Vlieghokken en duiven

Het duivenhok is 11 meter lang en bestaat uit 4 afdelingen 1 afdeling voor de jonge duiven met buitenren van 2 meter waar ik plaats heb voor 65 jongen, 1 afdeling voor 20 jaarling doffers, 1 afdeling voor 20 oude doffers en 1 afdeling voor 40 duivinnen. Daarnaast heb ik nog eens 2 kweekhokken waar 10 kweekkoppels in zitten, deze kwekers doe ik samen met mijn broer Rinus zodat we gezamenlijk meer kunnen investeren in topduiven. Alleen is het niet meer op te brengen om nog aan goede afstammelingen te komen. 

De volgende rassen zitten hoofdzakelijk bij mij op het vlieghok: Jan Grootoonk, Jaap Mazee en Jelle Jellema via Jan Morsink.
ieder jaar blijven wij zoeken naar mogelijke versterking.


Onze honden “Shanty” en “Dazzle” zorgen voor onze beveiliging.